Osteoporosis – Csontritkulás

A csontritkulás manapság közegészségügyi problémát jelent, hiszen az egyik leggyakoribb csontbetegség. A csontbetegség nagyon magas arányban érint minket. Mindkét nemet egyaránt érintheti, illetve mivel hosszú folyamatról van szó, így az életkor előrehaladtával jelentkezhetnek olyan problémák, mint a csonttörés. A folyamat csendes, csontállományunk mikroarchitektúrája minőségében, és mennyiségében is megváltozik. A csont tömege csökken, ezzel párhuzamban, pedig nő a csontok törékenysége. Ha egyszerűen fogalmaznánk, nevezhetjük “üreges csontnak”.

A CSONTRITKULÁS és a MOZGÁS függvénye

Tudtad, hogy a csonttömegedet 25-30 éves korodig tudod maximalizálni, amit
megfelelő, változatos táplálkozással, illetve természetesen a mozgással tudsz elérni?                     

! Nagyon fontos a gravitáció okozta terhelés !

Gyermekkorban, fiatalkorban többek között ezért is kiemelt fontosságú a mozgás, a sport! –> futás, lovaglás, labdajátékok, színes a paletta! A megfelelő terhelés hatására alakul ki a csontgerendarendszer.

KÉPLET: A csontjaink annál szilárdabbak, masszívabbak lesznek minél jobban igénybevesszük őket.

30 éves korodtól /változókorig/ a cél, hogy megőrizd ezt a kialakult („megszerzett”) csonttömeget, ehhez szintén nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres mozgást..!

60 éves kortól próbáljuk az idős korral járó csontritkulást lelassítani!
** Időskori típusos törések: combnyak, csigolya kompressziós törése, radius (orsócsont, csukló) törés, válltájék. Magas arányban halálos kimenetelűek is lehetnek.

A csonttömeg maximalizációt nagymértékben meghatározza a genetika, a növekedés során a táplálkozás, az endokrin állapot, illetve a fizikai aktivitás.

Mi NŐK vajon miért vagyunk „érzékenyebbek” a csontritkulásra?

A postmenopeuza velejárója az ösztrogénszint lecsökkenése, hiánya. Az ösztrogén hormon egyik legfontosabb hormon, ami szabályozza a Ca beépülését a csontba.

Régebben a folyamatot természetesnek gondolták az életkor előrehaladtával, de ma a tudománynak köszönhetően megelőzhetőnek, és kezelhetőnek tekinthetjük.

Mi az ami felhívhatja rá a figyelmet?

Testmagasság csökkenése, gerinc deformáció.

Mit tehetek, hogy megelőzzem a folyamatot, vagy szinten tartsam az állapotom?

A csontjaink védelme rendkívül fontos! Ez nem olyan „betegség”, amit érezni, látni lehet, ezért hívják, csendesnek, és alattomosnak. Ha a csontok sűrűsége lecsökken, azaz üregessé válik, sajnos onnan már nincs visszaút, a folyamat már korábban elkezdődött, és nem tudjuk visszafordítani. Maximum a folyamatot tudjuk késleltetni, illetve az aktuális állapotunkat szinten tartani. Itt kiemelten fontos a PREVENCIÓ!! A mozgást, sportolást nem hiába preferálják annyira már a gyermekkorban, minél hamarabb elkezdeni a mozgást, hiszen a csontsűrűséged maximumát a 20-as, 30-as éveidre éred el. Ha továbbra is aktív, mozgásban gazdag életet élsz, emellett a megfelelő táplálkozásra is odafigyelsz akkor a szinten tartás nem lesz gond! 

Kiemelten fontos a megfelelő D-vitamin, és Ca bevitel.

Hirtelen nagy, intenzív mozgást kerüljük, csak is a fokozatosságnak megfelelően mozogjunk! Redukáljuk továbbá a törzs rotációs (csavaró), illetve a hirtelen mozdulatokat.

Mi a helyzet az úszással??

Az úszásnak önmagában nagyon jó hatása van egészségünkre, viszont a víz felhajtó ereje miatt a gravitáció hatása nem érvényesül.

Konkretizáljunk!

Saját testsúllyal végzett gyakorlatok (weight-bearing) függőleges testhelyzetben végzett aktív mozgás, sport (axiális terhelés). Séta, nordic walking, tánc, jóga, túrázás, kerékpározás. Egyéni, vagy csoportos gyógytorna. Nem utolsó sorban ne felejtsd a megfelelő táplálkozást!

A passzív, immobil életmód negatív hatással van a keringésre, és a csontok állapotára is. Érdemes minden hosszabb fekvés és ülés után (ülő munkát végzők!) átmozgatni magunkat, továbbá heti 2-3 alkalommal (ez természetesen több is lehet) mozgásos órát beiktatni!

” Használd a tested!  Mozogj bátran, hiszen azért kaptad, hogy élj vele, élj benne! “

Kép forrás:

1. https://www.webmd.com/osteoporosis/ss/slideshow-osteoporosis-overview

2.https://healthyliving.azcentral.com/exercises-older-women-lose-stomach-6557.html

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük