Egy modern gerincbetegség: SMS nyak

A ma fiatal felnőttjei, illetve a gyermekkorosztály nem is tudja mekkora veszélyt jelenthet az állandó telefonozás, tabletezés „KÜTYÜZÉS”… Telefonnal a kezünkben növünk fel. A repetitív „stressz” a hüvelykujjunknál, és nyaki szakasznál jelenthet fokozott problémát!

Nem régiben készült tanulmány szerint a 18-44 év közötti populáció 79%-ánál a telefon szinte egész nap velük van, és kb. csak 2 óra hosszáig nem használják. (2017) A fej hosszabb ideig tartó túlzott előre való hajlítása, lógatása során alakulhat ki az SMS nyak, nevezik még „teknős nyak”-nak. Ez egy egyre növekvő egészségügyi aggodalom, ami milliók állapotát befolyásolja. A felhasználók erősen lefelé bámulnak, a karokat a test előtt kell tartani, hogy lássák a képernyőt. Itt a fokozottan előre hajtott fej helyzete az alsó nyaki csigolyákra nagy terhet jelent. Különösen aggasztó a gyermekek körében, hiszen a nyaki gerinc tartós károsodását okozhatják. A pszichés függőségről nem beszélve.

Ebben a pozícióban a nyak nagyjából 45-60°-os szögben hajol előre, és megközelítőleg ~30 kg-nyi teher jut erre a szakaszra. Számos elváltozást, károsodást okozhat a gerincben hosszútávon.

Tünetek

Felső háti szakasz fájdalma (krónikus, akár zsibbadó fájdalom); nyaki szakasz fájdalma; vállizmok, nyakizmok túlzott feszülése, feszültsége, fájdalma; fejfájás; neurológiai panaszok is megjelenhetnek.

Mit tudunk tenni ellene, hogyan kezeljük?

Mindenképpen előzzük meg! A kulcs a PREVENCIÓ! Egy pár TIPP számodra, hogy kivédd a megelőzhetőt!

  • Tartsd a telefont szemmagasságban, amennyire csak tudod. Ugyanez vonatkozik az összes “kütyüre”, amit használsz. Laptop, tablet, legyen az bármilyen képernyő. Úgy helyezd el, hogy a fejedet ne keljen lehajtsd.
  • !  OFF-SCREEN ! Szünetek!  23-30 perces szüneteket iktass be!!
  • Ha irodában dolgozol, állítsd úgy be a képernyőt, hogy az szemmagasságban legyen, és a vállak is lazán legyenek tartva, gerinc egyenes! –> hasznos lehet egy ergonomikus szék, vagy fitt-ball (ezekhez mérd be a helyes szöget).
  • Sokan nem is gondolnák, de nagy szerepe van a Core izmoknak a (erő központ: hasizmok, alsó derékszakasz izmai), amelyek a felső testet támogatják, beleértve a nyakat is. A core izmok erősítése elengedhetetlen.
  • A nyaki gerincszakasz terhelésének minimalizálása végett szükség van flexibilis, erős izmokra. Speciális gyakorlatokkal nyújtani, és erősíteni kell az adott izmokat. Keress fel egy szakembert, aki tud ebben Neked segíteni! Hidd el, megéri! 😉
  • Kombinált terápia is szuper eredményt, fejlődést hozhat: masszázs, elektroterápia
  • Nyaki gerinc mobilitásának, izomerejének fejlesztése, testtartás javítás!
  • Craniosacralis terápia
  • Életmódváltás, a mindennapokban való partner a fejlődésben, változtatásban. Megfelelő mozgásirányzat, sportág kiválasztása. Gerinctorna, jóga, pilates, funkcionális edzések külső kontrollal stb.
 
 
 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük